my invisible text
Categories
  • TIMELINE

can anyone help get my plotter to work?

<<

User avatar

4 Star Contributor

Posts: 484

Joined: Sat May 17, 2008 9:20 am





Post Sat Jan 09, 2010 8:46 pm

can anyone help get my plotter to work?

Hello

I dont know what ive done... but i cant get my potter to work. am working signlab 8 and when i click on the cut button it start to cut

A;
PU222, 408;
PD188, 402;

in 2mm writing! then it gets so close to the pincher it comes up with off scale and stops

Please Help

Martin
<<

4 Star Contributor

Posts: 463

Joined: Thu Sep 01, 2005 8:00 pm





Post Sat Jan 09, 2010 10:29 pm

Sounds like you switched the language over on the plotter. Should be HPGL i think.

Al.
<<

User avatar

L-Gold Member
L-Gold Member

Posts: 141

Joined: Mon May 05, 2008 11:41 pm





Post Sun Jan 10, 2010 11:23 am

A good friend of mine had this very problem but he was using a dodgy copy of signlab everything else worked untill he tried to cut .I dont use this software myself but dont you need a dongle for signlab.Sorry in advance if im barking up the wrong tree
oops: :oops:
Last edited by Kevin Parr on Mon Jan 11, 2010 10:42 pm, edited 2 times in total.
<<

User avatar

5 Star Contributor

Posts: 2452

Joined: Mon Jan 07, 2002 1:00 am





Post Sun Jan 10, 2010 2:08 pm

Martin has Signlab 8.0 Kevin.

Martin are you still using the Graphtec CE? as Alex suggested have you accidentally changed the language setting?
<<

User avatar

4 Star Contributor

Posts: 484

Joined: Sat May 17, 2008 9:20 am





Post Sun Jan 10, 2010 9:07 pm

Brian/Alex

I don't know. how do I check the language?

Kevin

all my software is a above board!

Martin
<<

User avatar

5 Star Contributor

Posts: 2452

Joined: Mon Jan 07, 2002 1:00 am





Post Sun Jan 10, 2010 9:43 pm

Sorry Martin can't remember off of the top of my head, will find out tomorrow if you don't have it sorted by then.

Do you still have the cd that came with the plotter? the manual is on there. The cutter can run in either HPGL or GPGL. It will tell you how to change from one to the other in the manual. Think you have to press pause & next etc. to get there....
<<

User avatar

4 Star Contributor

Posts: 484

Joined: Sat May 17, 2008 9:20 am





Post Sun Jan 10, 2010 10:08 pm

when i go in to cut menu in signlab / plotting defaults / the selected driver is graphtec CE5000-60 (HPGL)

And now it is starting to cut on the opposite side of the plotter!

Am not sure what i did. but was working on signlab and my plotter was off. when i turned it on there was some kind of warning or message came up on the screen! i was in that big o a hurry i just pressed ok. stupid mistake!!! so its changed some kind of setting!

Ive still got all my cds. and was thinking of putting the graphtec cd back in mite reset back to normal? what you think?

Martin
Last edited by Martin Gray on Sun Jan 10, 2010 10:38 pm, edited 1 time in total.
<<

User avatar

5 Star Contributor

Posts: 2452

Joined: Mon Jan 07, 2002 1:00 am





Post Sun Jan 10, 2010 10:34 pm

Martin, you can also change the language on the cutter that's what I meant not the software. As I recall it flashes up HL or GL when you switch it on. Have a look to make sure it says HL if you are using the HPGL driver in Signlab.
<<

User avatar

4 Star Contributor

Posts: 484

Joined: Sat May 17, 2008 9:20 am





Post Sun Jan 10, 2010 10:54 pm

Right it says GL on my plotter. am searching threw the Manual as we speak

thank you

Martin
<<

User avatar

4 Star Contributor

Posts: 484

Joined: Sat May 17, 2008 9:20 am





Post Sun Jan 10, 2010 11:13 pm

Ive got it to cut text now. Thank you again.

Still a small problem tho. when i set up my plotter Ive always started @ the bottom right hand corner of the media. but it wants to start @ the bottom left hand corner and in my preview in signlab my text goes across the width of the media and it starts to cut across the length of the media.

Martin
<<

User avatar

Premium Member
Premium Member

Posts: 8338

Joined: Sun Mar 31, 2002 1:00 am





Post Sun Jan 10, 2010 11:17 pm

Martin you have changed the start point of origin, you should be able to change it back on the plotters menu if it is the same as older graphtecs.
<<

User avatar

4 Star Contributor

Posts: 484

Joined: Sat May 17, 2008 9:20 am





Post Sun Jan 10, 2010 11:38 pm

Hi Martin

Just checked the plotter menu and on the command setting its set on L.L (lower left) and its cutting length instead of width

Martin
<<

User avatar

4 Star Contributor

Posts: 484

Joined: Sat May 17, 2008 9:20 am





Post Tue Jan 12, 2010 11:47 pm

Hi folks sorry for still being a nag

Still having a wee problem with this plotter :banghead: thinking maybe its some thing to do with landscape and portrait settings? as it cutting the width of the roll instead of the length. is there any setting for this as Ive looked every where and for what i can see every thing set on portrait!

Ive even looked in the robo master program in case its change something in there but no joy :-?

Thanks

Martin
<<

User avatar

L-Gold Member
L-Gold Member

Posts: 7025

Joined: Sat Dec 13, 2003 4:02 pm





Post Wed Jan 13, 2010 3:17 pm

think you have rotate switched on in the plotter menu

chris
<<

User avatar

4 Star Contributor

Posts: 484

Joined: Sat May 17, 2008 9:20 am





Post Wed Jan 13, 2010 11:21 pm

Hi Chris

Yeah that's what it was. Thank you, Thank you. :D

Strange i was never in any of that bits of the plotter menu! so how on earth did it get changed al never know... technology it drives you crazy sometimes!

Martin

Return to Graphtec Cutters



 

About
Contact
Board Rules
Membership
Terms & Conditions

 

Signapp - iPhone & iPad
Signapp - Android
Vehicle Wrap Training
Vinyl Application Training
Vehicle Wrap Accreditation
UK Sign Group
Site Membership
Advertising
Videos
ISA-UK

 

 

Who is Online

In total there are 63 users online ::
4 registered, 0 hidden and 59 guests
[based on past 5 minutes]

Most users ever online was
370 on Tue Aug 28, 2018 5:02 pm

Registered users:
Chris Montgomery, Phill Fenton

Copyright © 2000 - 2019 Robert Lambie